فهرست مطالب

یکی از رشته‌های پول‌ساز در حوزه علوم انسانی، حقوق است. به همین دلیل هم تحصیل رشته حقوق (Law Field) در یک کشور دیگر، طرفداران زیادی دارد. به ویژه اگر این مقصد، ترکیه باشد که دانشگاه‌های معتبر آن از کیفیت بالا و هزینه معقولی برخوردار هستند. اعطای بورسیه‌های متنوع را هم به این لیست اضافه کنید. حالا سوال این است که تحصیل رشته حقوق در ترکیه، چه شرایطی دارد؟ کدام دانشگاه‌ها، دوره‌های ارشد و دکترا هم ارائه می‌کنند؟ آینده شغلی این رشته، چگونه خواهد بود؟ این مقاله از متروپل وزرا را بخوانید تا همه چیز را، درباره تحصیل حقوق در ترکیه بدانید.

معرفی رشته حقوق در دانشگاه‌های ترکیه

مانند سایر مؤسسات آموزش عالی دنیا، تحصیل رشته حقوق در ترکیه در سه مقطع، کارشناسی، ارشد و دکترا امکان پذیر است. این رشته در دانشکده حقوق تدریس می‌شود. معمولاً دانشکده، متشکل از دو دپارتمان حقوق عمومی (Public Law) و حقوق خصوصی (Private Law) است. منظور از حقوق عمومی، مجموعه قواعد حاکم بر روابط دولت و کارگزاران آن با مردم است. در مقابل، حقوق خصوصی به قواعد حاکم بر روابط مردم با یکدیگر می‌پردازد.

باید اضافه کنیم که کارشناسی حقوق (Bachelor of Law) در ترکیه، چهار سال به طول می‌انجامد. این مدت زمان برای دوره‌های ارشد و دکترا، دو سال است. به علاوه این رشته در مقاطع تحصیلات تکمیلی، به گرایش‌های مختلفی تقسیم می‌شود. بنابراین دانشجویان می‌توانند تخصص مورد نظر خود را، در دانشگاه های ترکیه کسب کنند. البته در کنار دروس تئوری، یک دوره کارآموزی هم پس از اتمام تحصیلات وجود دارد.

دروس رشته حقوق را بشناسید

در دوره چهار ساله (هشت ترم) لیسانس حقوق، دانشجویان ملزم به گذراندن واحدهای اجباری و اختیاری هستند. برخی از واحدهایی که در چارت درسی رشته حقوق به دانشجویان ارائه می‌شوند، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • حقوق رومی (Roman Law)؛
  • قانون اساسی؛
  • اصول علم اقتصاد؛
  • حقوق مدنی: احکام ابتدایی و اشخاص حقیقی؛
  • قانون اساسی ترکیه؛
  • حقوق خانواده و اشخاص حقوقی؛
  • آمار برای علوم اجتماعی؛
  • قانون تعهدات؛
  • قانون کیفری؛
  • حقوق اموال؛
  • آشنایی با حقوق آنگلو – آمریکن؛
  • حقوق شرکت‌ها؛
  • حقوق نیروی کار.

دانشجوی رشته حقوق در دانشگاه های ترکیه

کارشناسی ارشد حقوق در ترکیه (LLM)

حقوق، از آن دست رشته های تحصیلی است که متقاضیان زیادی در مقاطع بالاتر دارد. به عبارت دیگر، تخصصی شدن و تنوع گرایش‌های کارشناسی ارشد رشته حقوق در ترکیه علت این استقبال هستند. تحصیل فوق لیسانس حقوق در ترکیه، با پایان نامه یا بدون آن خواهد بود. برنامه‌هایی که مستلزم ارائه پایان نامه هستند، از 4 دوره اجباری و سه دوره اختیاری تشکیل شده‌اند. در مقابل، ارشد بدون پایان نامه 10 دوره و یک مقاله نهایی دارد.
دکترای حقوق در ترکیه نیز، چهار سال طول می‌کشد و دانشجویان در دو زمینه حقوق عمومی و خصوصی، به تحصیل می‌پردازند. بعضی از تخصص‌های ارائه شده در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا حقوق، اینها هستند:

  • حقوق و اقتصاد؛
  • حقوق دریا و دریانوردی؛
  • حقوق اسلامی؛
  • حقوق خصوصی بین المللی؛
  • حقوق تجارت بین الملل؛
  • حقوق مالکیت معنوی.

شرایط تحصیل رشته حقوق در ترکیه (Law Field)

دانشگاه‌های دولتی و خصوصی ترکیه، رشته حقوق را در سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکترا ارائه می‌کنند. ترکیه، یکی از مقاصد مهم مهاجرت تحصیلی دانشجویان خارجی است. بنابراین، امکان تحصیل رشته حقوق به زبان انگلیسی هم در آن وجود دارد. دانشگاه‌های آنکارا، کوچ و یدی تپه از جمله دانشگاه‌هایی هستند که حقوق را به زبان انگلیسی تدریس می‌کنند. اما برای خواندن رشته حقوق به زبان ترکی استانبولی یا انگلیسی، چه شرایط و الزاماتی وجود دارد؟

مدارک مورد نیاز: اصل و ترجمه رسمی دیپلم به ترکی، اصل و ترجمه رسمی ریز نمرات دبیرستان به ترکی، عکس، کپی پاسپورت، رسید پرداخت شهریه، توصیه ‌نامه و انگیزه ‌نامه ( ارشد و دکترا)، رزومه ( ارشد و دکترا)، پروپوزال تحقیقاتی ( دکترا).
آزمون‌های ورودی

o آزمون یوس ( کارشناسی – دانشگاه‌های دولتی)؛
o آزمون SAT ( کارشناسی – دانشگاه‌های خصوصی)؛
o آزمون زبان انگلیسی TOEFLیا PTE ( برای دوره‌های انگلیسی زبان)؛
o آزمون ALES، GRE یا GMAT؛
o آزمون تومر ( کارشناسی به زبان ترکی، ارشد و دکترا سطح C1).

آیا تحصیل رشته حقوق بدون کنکور در ترکیه امکان پذیر است؟

برای اینکه بتوانید جهت تحصیل رشته حقوق در ترکیه ثبت نام کنید، عبور از آزمون‌هایی مانند یوس الزامی است. اما، استثنا هم وجود دارد. دانشگاه‌های خصوصی یک ‌بار در سال، فرصتی را در اختیار دانشجویان قرار می‌دهند تا بدون آزمون، در آنها ثبت نام کنند. البته فراموش نکنید که تحصیل رشته حقوق بدون کنکور، مختص مؤسسات آموزش عالی خصوصی در ترکیه است.

شما همچنین، ملزم به ارائه مدارکی مانند انگیزه‌ نامه یا رزومه هستید. ممکن است برخی دانشگاه‌ها هم، شرط معدل داشته باشند. با این ‌حال، قبولی در امتحانات ورودی و آزمون‌های زبان کار سختی نیست. پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان متروپل وزرا تماس بگیرید تا از طریق مشاوره آزمون، اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهند.

شهریه رشته حقوق در ترکیه چقدر است؟

از جمله مزایای تحصیل در ترکیه، پایین بودن هزینه تحصیل در مقایسه با دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی است. در خود ترکیه هم، شهریه دانشگاه‌های دولتی تفاوت زیادی با مؤسسات آموزشی خصوصی دارد. ما در جدول زیر، دو دسته اطلاعات را ارائه کرده‌ایم. این اطلاعات، بهترین دانشگاه‌های ترکیه در رشته حقوق و شهریه آنها را در برمی‌گیرند.

نام دانشگاهکارشناسیکارشناسی ارشد دکتراشهریه ( دلار)
دانشگاه آنکاراحقوقحقوق عمومی و خصوصی

حقوق اسلامی

حقوق دریا و دریانوردی

حقوق مالکیت معنوی

حقوق اقتصادی

حقوق تجاری

حقوق ساخت ‌و‌ ساز و مستغلات
حقوق مالکیت معنوی

حقوق عمومی و خصوصی

حقوق اسلامی

حقوق دریا و دریانوردی
1948
دانشگاه کوچحقوق عمومی و خصوصیحقوق عمومی:
قانون اساسی تطبیقی؛ حقوق، نهادها و بازنگری قضایی

حقوق بشر اروپایی

حقوق و آیین دادرسی

حقوق کیفری فراملی و اروپایی

مشارکت عمومی و خصوصی؛ زیرساخت‌های حقوقی

حقوق خصوصی:
حقوق قراردادهای بین المللی و اروپایی

ساز و کارهای حل اختلاف در حقوق بین الملل خصوصی

حقوق رقابت جهانی

حقوق و تجارت سازمان تجارت جهانی
19500
دانشگاه بیلکنتحقوقحقوق عمومی و خصوصی

حقوق و اقتصاد
حقوق عمومی و خصوصی14700
دانشگاه باشکنتحقوقحقوق عمومی

حقوق اقتصادی

حقوق پزشکی

حقوق مدنی
حقوق مدنی7300
دانشگاه دوکوز ایلولحقوقحقوق عمومی:
حقوق اتحادیه اروپا

حقوق بشر

حقوق اقتصاد

حقوق خصوصی
حقوق عمومی و خصوصی525
دانشگاه آلتین باشحقوقحقوق عمومی و خصوصی

حقوق تجارت بین الملل
حقوق عمومی و خصوصی8500
دانشگاه بیلگیحقوقحقوق بشر

حقوق کسب و کار

حقوق فناوری و اطلاعات
حقوق عمومی و خصوصی9720
دانشگاه مال تپهحقوقحقوق عمومی و خصوصی

حقوق فناوری و مالکیت فکری
حقوق عمومی و خصوصی1577
دانشگاه باهچه شهیرحقوقحقوق عمومی و خصوصی

حقوق IT
حقوق عمومی و خصوصی7900

12000
دانشگاه مدیپول استانبولحقوقحقوق عمومی و خصوصیحقوق عمومی و خصوصی9028
دانشگاه عثمان قاضیحقوق خصوصی:
حقوق IT

حقوق مالکیت معنوی

حقوق نیروی کار و تأمین اجتماعی

حقوق مدنی

حقوق خصوصی بین المللی

حقوق تجاری

حقوق دریانوردی
حقوق خصوصی830
یدی تپهحقوقحقوق عمومی

حقوق بدون گرایش
حقوق عمومی و خصوصی14500

بورسیه رشته حقوق در ترکیه

یکی از کشورهایی که انواع بورسیه تحصیلی را برای دانشجویان خارجی مهیا می‌کند، ترکیه است. همین موضوع می‌تواند، پاسخ خوبی به این سوال باشد که چرا ترکیه؟ دلیل اشتیاق متقاضیان بین المللی به تحصیل در ترکیه چیست؟ دانشگاه‌های خصوصی و دولتی ترکیه، به دانشجویان رشته حقوق در مقاطع مختلف تحصیلی بورسیه اعطا می‌کنند. مهم‌ترین آنها، ترکیه بورسلاری یا بورسیه دولتی ترکیه است.
برای نمونه، می‌توان به بورسیه دانشگاه کوچ اشاره کرد. این برنامه، دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا رشته حقوق را شامل می‌شود. مزایای آن نیز عبارت هستند از:

o معافیت از شهریه و هزینه خوابگاه؛
o دوره‌های آموزش زبان ترکی، آزمون تومر؛
o کمک هزینه ماهانه؛
o یک بلیط رفت و برگشت هواپیما.

علاوه بر اینها، دانشگاه‌ها بورسیه مخصوص خود را هم دارند. مثلاً برخی از مؤسسات آموزش عالی خصوصی، بین 25 تا 75 درصد تخفیف برای شهریه در نظر می‌گیرند. بورسیه موفقیت تحصیلی، تحقیقاتی و ترجیحی نیز، از دیگر انواع این برنامه‌ها هستند.

بازار کار رشته حقوق در ترکیه

بازار کار رشته حقوق در ترکیه چگونه است؟

دانشجویانی که با مدرک کارشناسی رشته حقوق فارغ ‌التحصیل می‌شوند، معمولاً یک دوره کارآموزی یک ‌ساله دارند. این دوره نزد قاضی، دادستان یا وکیل است. ضمن اینکه آنها از امکان کارآموزی به عنوان مشاور حقوقی، در شرکت‌های خصوصی هم برخوردار هستند. نکته دیگر این است که کار وکالت در ترکیه، چندان سخت نیست و نیازی هم به آزمون وکالت ندارد. یعنی کافی است بعد از فارغ ‌التحصیلی، به دادگستری مراجعه کرده و درخواست خود را ارائه کنید. برخی از مشاغلی که می‌توانید در آنها مشغول به کار شوید، عبارت هستند از:

  • دادستان؛
  • قاضی؛
  • مشاور حقوقی؛
  • وکیل ثبت اختراع؛
  • وکیل مهاجرتی؛
  • وکیل نیروی کار و تأمین اجتماعی.

برای ایرانیانی که قصد مهاجرت تحصیلی یا کاری را دارند، شرایط استخدام وکیل ایرانی در ترکیه مسأله مهمی است. باید گفت که این شرایط در ترکیه، بسیار آسان‌تر از سایر کشورها است. چرا که از آزمون وکالت خبری نیست و شما باید نخست، مدرک خود را به کانون وکلای ترکیه تحویل دهید. کانون وکلا با بررسی مدارک و سوابق شما، تصمیم به اعطای پروانه وکالت می‌گیرد. این مدارک چه هستند؟

  • نداشتن سابقه کیفری در جرائمی مانند سرقت، کلاهبرداری و جرائم خاص علیه قانون اساسی ترکیه؛
  • عدم محرومیت از حقوق اجتماعی؛
  • اشتغال به شغلی غیر از وکالت که به صورت عرفی با این حرفه، قابل جمع نباشد؛
  • اشتغال در مشاغلی مانند بنگاه‎داری، کارگزاری بیمه و کارهای روزمزدی مانند کار در هتل، رستوران و غیره؛
  • ورشکستگی به دلیل تقلب در کار. چنانچه فرد پس از ورشکستگی، اعاده اعتبار نکرده باشد نیز، پروانه وکالت به او تعلق نمی‌گیرد؛
  • معلولیت ذهنی و جسمی و هر نوع معلولیت که مانع دفاع او در دادگاه شود.

نگاهی به درآمد رشته حقوق در ترکیه

آخرین بررسی‌ها در سال 2022 نشان می‌دهد که متوسط درآمد ماهیانه یک وکیل در ترکیه، 15.600 لیر است. کمترین میزان حقوق 7470 و حداکثر آن نیز، 24.400 لیر است. در این میان، عوامل مختلفی بر دستمزد شغل وکالت در ترکیه، تأثیر می‌گذارند. از آن جمله می‌توان به سابقه کار، تحصیلات و جنسیت اشاره کرد. برای مثال درآمد یک وکیل با تجربه کمتر از دو سال، در حدود 8740 لیر است. اما با افزایش تجربه کاری، این رقم هم بیشتر می‌شود. در نتیجه وکلای با سابقه کاری بالاتر از 10 سال، تقریباً 20.000 لیر درآمد دارند.

عامل تأثیرگذار دیگر، سطح تحصیلات است. به نحوی که میانگین دستمزد یک لیسانس حقوق (LLB)، 12.000 لیر در ماه است. اما فردی با مدرک کارشناسی ارشد حقوق (LLM)، ماهانه 15.600 لیر درآمد دارد. در نهایت فارغ‌التحصیلان دکترای حقوق می‌توانند ماهیانه، در حدود 23.100 لیر درآمد کسب کنند. از سوی دیگر، وکلای مرد به طور متوسط 8 درصد بیشتر از همکاران زن خود، حقوق دریافت می‌کنند. در ادامه، دستمزد ماهانه چند نمونه از شغل های رشته حقوق را در ترکیه با شما در میان می‌گذاریم.

  • قاضی 24.800 لیر؛
  • مدیر خدمات حقوقی: 18.500 لیر؛
  • دادستان: 16.000 لیر؛
  • وکیل دعاوی: 19.700 لیر؛
  • وکیل مهاجرتی: 10.300 لیر؛
  • مشاور حقوقی: 10.100 لیر؛
  • وکیل ثبت اختراع: 11.400 لیر؛
  • معاون قضایی دادگاه: 5.750 لیر؛
  • دستیار حقوقی: 4.380 لیر.

سخن پایانی

در این مطلب، اطلاعات لازم و کاربردی را پیرامون تحصیل رشته حقوق در ترکیه ارائه دادیم. اکنون با دانشگاه‌ها، شهریه و گرایش‌های مختلف رشته حقوق (law field) در کشور ترکیه آشنا هستید. همانگونه که گفتیم، کسب پروانه وکالت در این کشور، کار چندان سختی نیست. بنابراین، اخذ اقامت به واسطه پیدا کردن شغل نیز راحت‌تر خواهد بود.

تاکنون، اقدامی برای تحصیل حقوق در ترکیه انجام داده‌اید؟ به نظرتان این کشور، مقصد ایده‌آلی برای مهاجرت تحصیلی شما است؟ ما در مؤسسه متروپل وزرا، خدمات متنوعی را از مشاوره رایگان تا کلاس‌های آمادگی در اختیار داوطلبان قرار می‌دهیم. شما هم می‌توانید یکی از آنها باشید. همانگونه که در این مطلب خواندید، حقوق از رشته‌های پولساز در ترکیه است. به همین دلیل، بسیاری از ایرانی‌ها متقاضی تحصیل آن در دانشگاه‌های ترکیه هستند. این تقاضا به ویژه در مقاطع ارشد و دکترا که گرایش‌های بسیار متنوعی دارد، بیشتر است. اگر قصد دارید تا تحصیلات خود را در مقاطع بالاتر ادامه دهید، به آزمون ALES نیاز دارید. اما برای کارشناسی، آزمون یوس یا SAT مورد قبول است.

ممکن است هنوز، آشنایی چندانی با این آزمون‌ها نداشته باشید یا دانشگاه‌های خوب ترکیه را در رشته حقوق نشناسید. توصیه می‌کنیم قبل از تصمیم‌گیری، حتماً از یک مشاور کمک بگیرید. مؤسسه متروپل وزرا، هم شما را با محتوای این آزمون‌ها آشنا کرده و هم، کلاس‌های آموزشی برگزار می‌کند. در این دوره‎ها، مهارت‌های لازم را جهت قبولی در آزمون کسب خواهید کرد. برای دریافت هرگونه مشاوره یا اطلاع از دوره‌ها، با این شماره تماس بگیرید: 02158106000

منابع:
http://www.salaryexplorer.com/
https://move2turkey.com/
https://law.ku.edu.tr/en/academics/ph-d

سوالات متداول رشته حقوق

شهریه رشته حقوق در ترکیه چقدر است؟

هزینه تحصیل در بهترین دانشگاه‌های این رشته، بین 500 تا 19.500 دلار است.

بله. دانشگاه‌های خصوصی مانند آیدین، یدی تپه و دولتی مانند ساکاریا این امکان را مهیا کرده‌اند.

متوسط حقوق یک وکیل در ترکیه، حدود 15.600 لیر در ماه است.

حقوق مالکیت معنوی، حقوق تجاری، حقوق تجارت بین ‎الملل و حقوق دریانوردی بخشی از این گرایش‌ها هستند.

آزمون یوس، SAT برای کارشناسی و آلس، GRE یا GMAT برای تحصیلات تکمیلی الزامی هستند.