فهرست مطالب

شهر استانبول ترکیه، مقصد توریسم دندانی (Dental Tourism) در قاره اروپا به شمار می‌رود. پایین بودن هزینه خدماتی مانند ایمپلنت یا پروتز دندان، در این موضوع بی‌تأثیر نیستند. اما بدون تردید، کیفیت بالای آموزش هم موجب شده است تا بسیاری، برای تحصیل رشته پروتز دندان (Prosthodontics Field)، ترکیه را انتخاب کنند. به طوری که نام دانشگاه‌های این کشور، در فهرست رتبه‌های برتر رشته دندانسازی قرار گرفته است. با توجه به آنچه گفتیم، شاید کنجکاو باشید بدانید که رشته پروتز دندان چند ترم است؟متخصص پروتز دندان چیست و برای پذیرش در دانشگاه‌های ترکیه، چه شرایطی مورد نیاز هستند؟ ما در این مقاله از متروپل وزرا، به سوالات شما در این زمینه پاسخ می‌دهیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

رشته پروتز دندان (Prosthodontics Field) چیست؟

دندانپزشکی پروتز یا دندانسازی، شاخه‌ای از دندانپزشکی است که به درمان دندان‌های از دست ‌رفته می‌پردازد. به عبارت دیگر، این رشته از طریق مواد مصنوعی مانند انواع پروتزها عملکرد دهان و زیبایی آن را حفظ می‌کند. بنابراین، می‌توان گفت که این شاخه از دندانپزشکی، بیشتر بر جنبه‌های زیبایی دهان و دندان تمرکز دارد.

نگاهی به مزایا و معایب رشته پروتز دندان

دندانسازی مانند سایر رشته های تحصیلی، مزایا و معایبی دارد. امکان تحصیل در مقاطع مختلف، از کاردانی تا دکترا و درآمد عالی، برخی از نقاط مثبت این رشته هستند. به علاوه، یک دندانساز می‌تواند با راه‌اندازی لابراتوار استقلال مالی داشته باشد. خلاقیت را هم باید به لیست مزایا اضافه کرد. اما در این بین، فشرده بودن ساعات کاری را می‌توان جزو نقاط منفی رشته پروتز دندان به شمار آورد.

معرفی رشته پروتز دندانی در دانشگاه‌های ترکیه

برای آنهایی که به دندان پزشکی و شاخه‌های متنوع آن علاقه‌مند هستند، ترکیه مقصد مناسبی است. یکی از این شاخه‌های محبوب و پولساز، پروتز دندان است که در هر چهار مقطع تحصیلی ارائه می‌شود. در ادامه، پیرامون این دوره‌ها بیشتر توضیح خواهیم داد.

کاردانی تکنولوژی پروتز دندان

این دوره دو ساله که شامل چهار ترم می‌شود، یکی از برنامه‌های دانشکده خدمات بهداشتی است. دانشجویان باید در این مدت، 120 واحد ECT را به اضافه دوره کارآموزی 30 روزه پشت سر بگذارند. همچنین، آنها در صورت کسب معدل 2.00 از 400 در بیشتر دانشگاه های ترکیه، موفق به دریافت مدرک کاردانی می‌شوند. از جمله دروس رشته ساخت پروتزهای دندانی، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مورفولوژی و آناتومی دندان؛
  • میکروبیولوژی پایه؛
  • کمک‌های اولیه؛
  • آشنایی با اصطلاحات پزشکی؛
  • مواد و ابزارهای دندانپزشکی؛
  • اخلاق پزشکی و دندانپزشکی؛
  • ارتودنسی؛
  • پروتزهای متحرک؛
  • پروتزهای ثابت؛
  • کاربردهای پروتز عمومی؛
  • استریلیزاسیون.

باید گفت که تکنولوژی پروتز دندان، یکی از مهم‌ترین تخصص‌های مربوط به دندانپزشکی است. دانشجو در این مقطع، نحوه ساخت پروتزهای دندانی ثابت و متحرک را یاد می‌گیرد. به عبارت دیگر یک تکنسین پروتزهای دندان، توضیحات و اندازه مربوط به دندان‌های آسیب‌ دیده را از دندانپزشک دریافت می‌کند. سپس با توجه به این مختصات، پروتزهای ثابت و متحرک را می‌سازد.

کارشناسی

همانطور که اشاره کردیم، رشته دندانسازی از جمله گرایش‌های دندانپزشکی است. دانشگاه های دولتی ترکیه و نیز دانشگاه‌های خصوصی، کارشناسی این رشته را در 5 یا 6 سال ارائه می‌دهند. سه سال اول، آموزش پیش ‌بالینی و دو سال آخر هم، آموزش کاربردی بالینی را در بر می‌گیرند.

در دوره آموزش‌ پیش ‌بالینی، دانشجویان با ساختارهای کلی دهان و مفاهیم ریخت ‌شناسی آشنا می‌شوند. همچنین، دروس آزمایشگاهی متعددی هم برای افزایش مهارت‌ و آشنایی با انواع پروتز دندان، ارائه می‌شود. پس از آن، نوبت به مرحله آموزش بالینی می‌رسد. دانشجو در این مدت، به صورت مستقیم با بیمار سر و کار خواهد داشت. هرچند که دروس تئوری، متوقف نخواهند شد. باید خاطرنشان کنیم که با اتمام این دوره، فرد می‌تواند به عنوان متخصص مشغول به کار شود.

کارشناسی ارشد

مدت زمان تحصیل در رشته پروتز دندان در مقطع فوق لیسانس، 2 سال است. در این دوره، دانشجو باید 120 واحد ECT را بگذراند. سال نخست، به دروس تخصصی اختصاص دارد؛ از جمله: پروتزهای بالینی 1و 2، دندان مصنوعی متحرک 1 و 2، دندان مصنوعی ثابت 1 و 2، سمینار و روش تحقیق. در صورتی که دانشجو این واحدها را با موفقیت طی کند، می‌تواند پایان ‌نامه خود را ارائه دهد.

دکترا رشته پروتز دندان چند سال است؟

برای ادامه تحصیل رشته پروتز دندان در ترکیه، پس از اتمام کارشناسی ارشد می‌توان وارد مقطع دکترا شد. این دوره که بین 4 تا 5 سال به طول می‌انجامد، واحدهای اجباری و اختیاری را در بر می‌گیرد. از جمله دروس دکترا، عبارت هستند از:

  • پروتزهای بالینی پیشرفته 1،2 و 3؛
  • دندان مصنوعی متحرک پیشرفته 1، 2 و 3؛
  • دندان مصنوعی ثابت پیشرفته 1، 2 و 3؛
  • سمینار؛
  • تز دکترا ( از سال سوم به بعد).

بعد از گذراندن این دوره، دانشجو در زمینه‌های تخصصی مهارت‌هایی را به دست می‌آورد. مواد پروتز دندان، کاربرد آنها، دلایل از بین رفتن دندان‌ها و درمان آنها، مورفولوژی و آناتومی دندان برخی از این مهارت‌ها هستند. این را هم باید اضافه کنیم که ممکن است، تفاوت‌های اندکی در چارت درسی برخی دانشگاه‌ها وجود داشته باشد. اما معمولاً دوره دکترا پروتز دندان، شرایط نسبتاً مشابهی دارد.

دانشجویانی که با مدرک ارشد در مقطع دکترا پذیرفته می‌شوند، ملزم به گذراندن 21 واحد معمولی (240 واحد ECT) هستند. یک سمینار، مقاله منتشر شده در مجلات معتبر داخلی یا بین ‌المللی، پروپوزال تحقیقاتی و تز هم در این دوره قرار می‌گیرند. همچنین، موفقیت در دروس اختصاصی و سمینار پیش ‌نیاز ورود به مرحله تز است.
برای دانشجوهایی که با مدرک کارشناسی، مشغول به تحصیل در مقطع دکترا می‌شوند، شرایط کمی فرق می‌کند. آنها باید، دو سمینار و 24 واحد (300 واحد ECT) را پشت سر بگذارنند. ضمن اینکه، لازمه ارائه تز هم پاس کردن 180 واحد ECT است.

آزمون های مورد نیاز رشته پروتز دندان در دانشگاه های ترکیه

دانشگاه های دارای رشته پروتز دندان ترکیه

حالا که با محتوای این رشته آشنا شدید، به این سوال پاسخ می‌دهیم که رشته پروتز دندان در کدام دانشگاه ها است. تعداد مؤسسات آموزشی دولتی و خصوصی ترکیه که می‌توان در آنها به تحصیل رشته ساخت دندان پرداخت، کم نیست. این، یکی از دلایلی است که نشان می‌دهد ترکیه، مقصد ایده‌آلی برای تحصیل رشته پروتز دندان در خارج است.

اما در این لیست طولانی، دانشگاه‌هایی وجود دارند که از اعتبار بیشتری برخوردار هستند. ما، نام بهترین دانشگاه رشته پروتز دندان در ترکیه را به همراه سایر مؤسسات معتبر، با شما در میان می‌گذاریم. این دانشگاه‌ها، در زمره 10 دانشگاه برتر رشته دندانسازی برای تحصیل در ترکیه قرار دارند.

  • دانشگاه حاجت تپه
  • دانشگاه استانبول
  • دانشگاه اگه
  • دانشگاه قاضی
  • دانشگاه سلجوق
  • دانشگاه مارمارا
  • دانشگاه آنکارا
  • دانشگاه آتاتورک
  • دانشگاه یدی تپه
  • دانشگاه باشکنت

هزینه تحصیل رشته دندانسازی در ترکیه چقدر است؟

نکته مهمی که قبل از انتخاب دانشگاه باید به آن دقت کنید، شهریه است. اگرچه هزینه تحصیل در ترکیه، نسبت به دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی پایین‌تر است، اما دانشگاه‌های خصوصی شهریه بیشتری دارند. جدول زیر، هزینه تحصیل دندانپزشکی را در دانشگاه‌های برتر این کشور نشان می‌دهد.

نام دانشگاهشهریه کارشناسی ( لیر )
حاجت تپه133.960
استانبول25.000
اگه13.396
مارمارا30.000
آنکاراترکی: 80.000
انگلیسی: 100.000
آتاتورک8.319
یدی تپه512.000
باشکنت180.000

شرایط ادامه تحصیل در رشته پروتز دندان

دانشگاه‌های دولتی و خصوصی در ترکیه، شرایط متفاوتی را برای پذیرش دانشجویان در رشته پروتز دندان تعیین کرده‌اند. با این ‌حال، الزامات قبولی رشته دندانپزشکی هم مانند سایر رشته‌ها شامل مدارک و آزمون‌هایی می‌شود.

پذیرش با آزمون یوس

مهم‌ترین شرط پذیرش در دانشگاه‌های دولتی و برخی از دانشگاه‌های خصوصی، موفقیت در آزمون یوس است. رتبه لازم برای قبولی در رشته پروتز دندان، در دانشگاه‌های مختلف یکسان نیست. اما پذیرفته شدن در رشته دندانسازی، به نمره بالاتری در آزمون یوس نیاز دارد. برای مثال، حداقل نمره این آزمون برای دانشگاه باشکنت، 85 از 100 است. به علاوه، کسب نمره بیشتر شانس برخورداری از بورسیه تحصیلی را هم افزایش می‌دهد.

قبولی با آزمون SAT

نمره این امتحان ورودی، برای قبولی در دانشگاه‌های آنکارا، آتاتورک، قاضی و باشکنت مورد نیاز است. در ارزشیابی، هم نمره کلی و هم نمره بخش ریاضی ملاک هستند. معمولاً دانشگاه‌ها، حداقل نمره کلی 1100 تا 1300 و 550 تا 650 را در قسمت ریاضی از دانشجویان می‌خواهند.

ثبت نام رشته پروتز دندان بدون کنکور

یک راه دیگر برای آنهایی که می‌خواهند بدون آزمون برای رشته پروتز دندان در ترکیه ثبت نام کنند، شرط معدل است. چنین فرصتی، عمدتاً در دانشگاه‌های خصوصی وجود دارد. برای نمونه دانشگاه باشکنت، حداقل معدل قبولی رشته پروتز دندان در ترکیه برای ایرانیان را 18 تعیین کرده است.

آزمون تومر (TOMER)

علاوه بر امتحانات ورودی، تسلط به زبان ترکی هم پیش‌ نیاز اصلی تحصیل رشته ساخت پروتزهای دندانی در ترکیه است. از این رو دانش ‌آموزان موظف هستند تا پیش از ثبت نام، مدرک آزمون تومر را تهیه کنند. چنانچه متقاضی فاقد این مدرک باشد، باید در آزمون خود دانشگاه یا دوره‌های زبان ترکی شرکت کند.

لازم به ذکر است که رشته پروتز دندان در ترکیه به انگلیسی هم، تدریس می‌شود. برای این دوره‌ها، داشتن مدرک یک آزمون زبان انگلیسی بین ‌المللی مثل تافل یا آیلتس الزامی است. در غیر این صورت، مشمول کلاس‌های پیش ‌نیاز می‌شوید.

الزامات تحصیل در مقاطع ارشد و دکترا

اگر دانشجویی بخواهد تحصیلات خود را در سطوح عالی ادامه دهد نیز، باید مدارکی را مهیا کند. از جمله آنها، آزمون ALES است که حداقل نمره آن در هر دانشگاهی، متفاوت است. البته آزمون‌های معادلی مانند GRE یا GMAT هم، مورد قبول هستند. یک شرط مهم دیگر، معدل لیسانس یا فوق لیسانس است. مثلاً شما می‌توانید با معدل 2.75 یا 3.00 از 4.00 لیسانس، برای پذیرش در مقطع دکترا، اقدام کنید.
چنانچه قصد ورود به دکترا با مدرک فوق لیسانس را داشته باشید، معدل 2.5 یا 2.75 کافی است. علاوه بر اینها نمره مصاحبه شفاهی، انگیزه‌ نامه، رزومه و توصیه ‌نامه هم در ارزیابی نقش دارند.

موفقیت در هر یک از آزمون‌های بالا، به آمادگی و تمرین نیاز دارد. اما قبل از هر چیز، انتخاب یک شیوه مناسب برای این آمادگی مهم است. بنابراین، ما به شما توصیه می‌کنیم تا در قدم اول، به سراغ مشاوره آزمون در مؤسسه متروپل وزرا بروید. پس از آن، می‌توانید با توجه به هدف و نیازتان در دوره‌های آمادگی شرکت کنید.

مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام دانشگاه

بعد از قبولی و انتخاب رشته، باید مدارکی را برای ثبت نام حضوری آماده کنید. در زیر، به این موارد اشاره می‌کنیم.

  • اصل مدرک دیپلم و ترجمه رسمی آن به ترکی یا انگلیسی؛
  • اصل ریز نمرات دوره دبیرستان و ترجمه رسمی آن به ترکی یا انگلیسی؛
  • پاسپورت و کپی آن؛
  • چند قطعه عکس؛
  • رسید پرداخت شهریه؛
  • گواهی تمکن مالی؛
  • گواهی آزمون‌های یوس یا ست، تومر، TOEFL یا IELTS

بازار کار رشته پروتز دندان در ترکیه

از جمله مزایای خواندن رشته دندانپزشکی در ترکیه، علاوه بر اعتبار مدرک تحصیلی، وجود فرصت‌های شغلی کافی است. شواهد نشان می‌دهند که رشته پروتز دندان در ترکیه بازار کار خوبی دارد. این کشور در سال 2023، به حدود 30 هزار دندانپزشک نیاز خواهد داشت. از این‌رو، حتی فارغ ‌التحصیلان مقطع کاردانی رشته تکنسین پروتز دندان در ترکیه، برای یافتن شغل با مشکل مواجه نمی‌شوند.

آنها می‌توانند در بیمارستان‌های دولتی، بیمارستان‌های دندانپزشکی یا لابراتوارهای دندانسازی مشغول به کار شوند. علاوه بر اینها، برخی از متخصصان این حوزه لابراتوآر دندانسازی خود را به راه می‌اندازند تا به صورت مستقل فعالیت کنند. افزایش تعداد شرکت‌های ارائه ‌دهنده تجهیزات فنی مرتبط با سلامت دندان هم، حکایت از روشن بودن آینده شغلی رشته پروتز دندان در ترکیه دارد.

درآمد رشته پروتز دندان در کشور ترکیه

درآمد رشته پروتز دندان (Prosthodontics) در ترکیه چقدر است؟

هزینه دندانپزشکی در ترکیه، نسبت به کشورهای اروپایی مقرون به صرفه است. با این حال، دندانپزشکی و گرایش‌های آن، یکی از پر درآمد‌ترین مشاغل در این کشور به شمار می‌روند. در این میان، متخصص پروتز دندان حتی در مقایسه با دندانپزشک هم، دستمزد بیشتری را دریافت می‌کند. متوسط حقوق ماهانه یک متخصص پروتز در کشور ترکیه، 22300 لیر و بین 12 تا 33700 لیر، متغیر است. این رقم، 19 درصد بالاتر از درآمد یک دندانپزشک است.

مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده حقوق، تجربه کاری است. بدون شک، هرچه سابقه فرد افزایش می‌یابد، درآمد نیز بیشتر می‌شود. برای مثال، متخصص پروتز با سابقه کمتر از دو سال تقریباً 14 هزار لیر در ماه درآمد دارد. اما دستمزد فردی با تجربه دو تا پنج سال، نزدیک به 17700 لیر است. در نهایت درامد پروتز دندان در ترکیه، برای فردی با سابقه کاری بین 10 تا 15 سال حدود 27400 لیر است. علاوه بر این، جنسیت نیز در میزان دستمزد متخصص پروتز دندان تأثیرگذار است. داده‌ها نشان می‌دهند که درآمد مردان در این حوزه، 9 درصد بیشتر از زنان است.

همچنین آنهایی که به تحصیل رشته پروتز دندان در ترکیه برای مهاجرت و اقامت فکر می‌کنند، استانبول را یک شهر ایده‌آل می‌دانند. چرا که درآمد دندانپزشکان پروتز در آن، بیشتر از دیگر شهرهای ترکیه است.

سخن پایانی

در این مطلب، شما را با رشته دندانسازی (Prosthodontics Field) و شرایط تحصیل آن در ترکیه آشنا کردیم. همانطور که خواندید، حاجت تپه و استانبول بهترین دانشگاه‌های رشته پروتز دندان ترکیه هستند. ضمن اینکه دندانسازی، با آینده شغلی خوبی در این کشور مواجه است.

اطلاعات بالا، می‌توانند به شما در انتخاب رشته یا دانشگاه مناسب کمک کنند. با این‌حال، اگر در مسیر مهاجرت تحصیلی به ترکیه نیازمند مشاوره و راهنمایی هستید، با ما تماس بگیرید. کارشناسان و مشاوران متروپل وزرا، از نقطه شروع تا قبولی در دانشگاه، همراه شما هستند.

منابع:
https://studyfans.com/en/details/758/study-Prosthodontics-in-turkey
http://bbs.ankara.edu.tr/
https://sabe.yeditepe.edu.tr/en/doctoral-program-prosthetic-dentistry/dersler
http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=221&loctype=1&job=12620&jobtype=3
https://dent.ege.edu.tr/eng-5259/protetik_dis_tedavisi_anabilim_dali.html
https://edurank.org/medicine/dentistry/tr/

سوالات متداول رشته پروتز دندان

شهریه رشته پروتز دندان در ترکیه چقدر است؟

هزینه تحصیل این رشته در بهترین دانشگاه‌های دولتی و خصوصی، بین 8 هزار تا 512 هزار لیر است.

طول دوره کارشناسی 5 سال، ارشد 2 سال و دکترا، 4 – 5 سال است.

متوسط حقوق ماهانه متخصص پروتز در این کشور، حدود 22.300 لیر است.

بله. این امکان در دانشگاه‌هایی مانند یدی تپه، بیلگی، اوسکودار، ساکاریا و باهچه شهیر وجود دارد.

مارمارا، حاجت تپه، اگه، استانبول، آنکارا و آتاتورک از جمله آنها هستند. برای آشنایی با شرایط هر دانشگاه، به صفحه فهرست دانشگاه‌های دولتی مراجعه کنید.