فهرست مطالب

یکی از رشته‌های مورد علاقه ایرانی‌ها برای تحصیل در ترکیه، شنوایی سنجی (Audiology Field) است. حوزه‌ای که علاوه بر مهارت‌های کاربردی، به صبر و دقت داوطلبان نیاز دارد. محتوای رشته شنوایی سنجی در ترکیه، چندان تفاوتی با دیگر کشورها ندارد. در حقیقت تمرکز این رشته به طور کلی، بر روی تشخیص و حل مشکلات مربوط به شنوایی است. با این‌‌ حال، برای پذیرش در این زمینه شما باید اطلاعات دقیق‌تری داشته باشید. مثل اینکه کدام دانشگاه‌های ترکیه، در رشته شنوایی سنجی اعتبار بیشتری دارند یا چه مدارکی را از شما می‌خواهند. توصیه می‌کنیم همه چیز درباره رشته شنوایی سنجی در ترکیه را، در این مطلب از متروپل وزرا بخوانید.

معرفی رشته شنوایی سنجی در ترکیه

یکی از رشته‌هایی که در دانشکده بهداشت تدریس می‌شود، شنوایی سنجی (Audiology) است. امکان تحصیل این رشته در دانشگاه‌های ترکیه، تا مقطع دکترا وجود دارد. بنابراین، دانشجویان می‌توانند تحصیلات تکمیلی را در یکی از گرایش‌های شنوایی سنجی یا شنوایی سنجی و اختلالات گفتاری دنبال کنند.

اگرچه کاردانی رشته رادیومتری (تست شنوایی سنجی)، شروعی برای ورود به این زمینه به شمار می‌رود. دوره تحصیل شنوایی سنجی در کارشناسی، همانند سایر رشته‌ها 4 سال ( 8 ترم) است. اما مقاطع کاردانی و کارشناسی، دو سال به طول می‌انجامند. نکته دیگر، درباره مزایا و معایب رشته شنوایی سنجی در ترکیه است. بدون شک پایین بودن هزینه زندگی و تحصیل در این کشور، تنها یکی از این امتیازات است.

مزیت دیگر، به شرایط نسبتاً آسان پذیرش در مقایسه با دانشگاه‌های اروپایی یا آمریکایی باز می‌گردد. به این معنا که لازم نیست مانند کنکور، نگران رتبه لازم برای رشته شنوایی سنجی باشید. زیرا بعضی از مؤسسات آموزشی ترکیه، بدون کنکور هم شما را می‌پذیرند. در عین حال، مدرک تحصیلی شما در سایر دانشگاه‌های جهان هم معتبر خواهد بود. با این ‌وجود، پیدا کردن کار حین تحصیل و گرفتن مجوز کمی دشوار به نظر می‌رسد.

تست شنوایی سنجی ترکیه

ادیومتری یا تست شنوایی سنجی چیست؟

دوره دو ساله ادیومتری، معمولاً شامل 120 واحد می‌شود. در این مدت دانشجویان، با انواع تست‌های ارزیابی و غربالگری شنوایی سنجی آشنا می‌شوند. آنها علاوه بر دروس تئوری، واحدهای عملی نیز دارند. بنابراین در پایان، فارغ‌ التحصیلان تحت عنوان تکنیسین ادیومتری مهارت‌های خاصی را به دست می‌آورند که عبارت هستند از:

  • ثبت اطلاعات بیمار در خصوص نوع و سطح اختلال شنوایی؛
  • مشارکت در برنامه‌های غربالگری و سنجش نویز؛
  • اندازه‌گیری قالب گوش برای نصب دستگاه‌های کمک ‎شنوایی و تشخیص وسیله مناسب برای هر فرد.

دروس رشته شنوایی سنجی در دانشگاه‌های ترکیه

همانطور که گفتیم، کارشناسی رشته شنوایی سنجی مانند سایر رشته های تحصیلی، 4 سال به طول می‌انجامد. در این مدت دانشجویان باید دروس عمومی، اختصاصی و اختیاری را پشت سر بگذارند. واحدهای عمومی شامل آمار، روش تحقیق، زبان و درس‌هایی از این دست می‌شوند. اما، دروس اختصاصی چه هستند؟ در ادامه، برخی از این واحدها را با شما در میان می‌گذاریم.

  • آناتومی؛
  • فیزیولوژی؛
  • فیزیک؛
  • شنوایی سنجی پایه (1)؛
  • آشنایی با اختلالات کلامی، زبانی و ارتباطی؛
  • نوروفیزیولوژی؛
  • شنوایی سنجی پایه (2)؛
  • نوروآناتومی؛
  • فیزیک صدا و آکوستیک؛
  • روانشناسی؛
  • متدهای تست شنوایی سنجی؛
  • بیماری‌های گوش، حلق و بینی؛
  • برنامه‌های غربالگری شنوایی،
  • آشنایی با سمعک؛
  • شنوایی سنجی توانبخشی؛
  • شنوایی سنجی کودکان؛
  • بهبود زبان و گفتار؛
  • برنامه‌های تقویت‌کننده و دستگاه‌های کمکی؛
  • رویکردی بر اختلالات زبانی و گفتاری.

دانشگاه های دارای رشته شنوایی سنجی در ترکیه کدامند؟

دانستن اینکه رشته شنوایی سنجی در کدام دانشگاه ها وجود دارد، برای متقاضیان تحصیل در ترکیه مهم است. اما در این میان، برخی به دنبال بهترین دانشگاه‌های این رشته در ترکیه هستند. بر اساس اعلام سایت رتبه ‌بندی Edurank، 10 دانشگاه زیر در فهرست بهترین دانشگاه‌های شنوایی سنجی ترکیه قرار دارند (2022 ).

نام دانشگاهرتبه در ترکیهرتبه در آسیارتبه در جهان
حاجت تپه133312
استانبول235315
اگه369486
دوکوز ایلول474504
قاضی582524
مارمارا6117639
آنکارا7119641
باشکنت8120642
آتاتورک9128666
اینونو10189834

تحصیل رشته شنوایی سنجی در ترکیه

مقاطع تحصیلی و ظرفیت پذیرش رشته شنوایی سنجی در ترکیه

بهتر است بدانید که دانشگاه های ترکیه هر سال، لیست رشته‌های قابل پذیرش خود را به ‌روز می‌کنند. مثلاً، این امکان وجود دارد که دانشگاهی در یک سال تحصیلی این رشته را ارائه نکند. از بین دانشگاه‌های محبوب در رشته شنوایی سنجی، بعضی در سال 2022 – 2023 دانشجو نمی‌پذیرند. جدول زیر، حاوی اطلاعاتی درباره دانشگاه‌هایی است که در دو رشته شنوایی سنجی (Audiology) و تست شنوایی سنجی (Audiometry) پذیرش دارند.

دانشگاهکاردانی / کارشناسیارشد و دکتراظرفیت پذیرش ( دوره‌های کاردانی و کارشناسی)آزمون ورودی / زبان
حاجت تپهادیومتری / شنوایی سنجیشنوایی سنجی و اختلالات گفتاری (M.S و PhD)

شنوایی سنجی (PhD)
4SAT / ترکی
باشکنت– / شنوایی سنجی20یوس / ترکی
آنکارا– / –شنوایی سنجی و آسیب ‌شناسی گفتاری (M.S و PhD)4یوس / ترکی
باهچه شهیرادیومتری / –17– / ترکی
دوکوز ایلولادیومتری / –7یوس / ترکی
قاضی– / شنوایی سنجیشنوایی سنجی و اختلالات گفتاری5SAT / ترکی
اگه– / شنوایی سنجیشنوایی سنجی و اختلالات گفتاری7یوس / ترکی
اینونو– / شنوایی سنجی15یوس / ترکی
بزمی عالم– / شنوایی سنجی2یوس / ترکی
بیرونی– / شنوایی سنجی12SAT / ترکی
آیدین استانبولادیومتری / شنوایی سنجی3– / ترکی
گلیشیمشنوایی سنجی / شنوایی سنجیشنوایی سنجی20شرط معدل: 11 / ترکی

آزمون یوس برای معدل زیر 11 / ترکی
مدیپول– / شنوایی سنجییوس / ترکی
اوسکودار– / شنوایی سنجی13شرط معدل: 11 / ترکی
*منبع: سایت دانشگاه‌ها

شرایط تحصیل رشته شنوایی سنجی در ترکیه چه هستند؟

پذیرش در رشته شنوایی سنجی در ترکیه، با توجه به نوع دانشگاه و مقطع تحصیلی شروط متفاوتی دارد. به عبارت دیگر، دانشگاه‌های خصوصی و دولتی الزامات منحصر به خود را دارند که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • قبولی در آزمون یوس ( دانشگاه‌های دولتی)، آزمون SAT ( دانشگاه‌های خصوصی) برای مقطع کاردانی و کارشناسی. باید اضافه کنیم که نمره قبولی، در همه دانشگاه‌ها یکسان نیست. اما معمولاً نمره یوس 40 تا 60 و نمره ست 1200 برای پذیرش کافی هستند؛
  • متقاضیان تحصیل در مقاطع ارشد و دکترا شنوایی سنجی، به نمره آزمون ALES یا معادل‌های آن GRE و GMAT نیاز دارند. به طور معمول، کسب نمره 55 در آزمون آلس منجر به قبولی شما می‌شود. با این‌ حال، برخی از دانشگاه‌ها هم شما را ملزم به داشتن هیچ ‌کدام از این مدارک نمی‌کنند؛
  • زبان تحصیل در بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه، ترکی است. اما تحصیل این رشته در ترکیه، به زبان انگلیسی هم ممکن است. اگر قرار باشد به زبان انگلیسی درس بخوانید، بهتر است یکی از مدارک TOEFL، IELTS و یا PTE را داشته باشید. در حقیقت داشتن گواهینامه زبان انگلیسی، اجباری نیست. چرا که دانشگاه‌ها، دوره‌های پیش ‌نیاز را در اختیار دانشجویان قرار می‌دهند. باید بدانید که واحدهای پیش ‌نیاز هم، مشمول پرداخت شهریه هستند؛
  • بعد از یوس، مهم‌ترین شرط قبولی در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی ترکیه، داشتن مدرک آزمون تومر است. هرچند گواهینامه زبان ترکی در دوره کارشناسی، فقط برای رشته‌های ترک ‌زبان الزامی است. اما تحصیلات تکمیلی، صرف ‌نظر از زبان تحصیل، نیازمند تومر هستند.

درست مانند زبان انگلیسی، دانشگاه‌ها دوره زبان ترکی استانبولی هم دارند. بنابراین اگر دانشجویی فاقد این مدرک باشد، باید دوره‌های خود دانشگاه را پشت سر بگذارد. نکته دیگر اینکه سطح لازم در مقاطع کاردانی و کارشناسی B1، ارشد و دکتری C1 است. بدون تردید یادگیری زبان ترکی و آماده شدن برای آزمون‌های یوس و ست، نیازمند یک برنامه ‌ریزی هدفمند است. اولین گام می‌تواند، آشنایی با محتوای این امتحانات باشد. در این زمینه پیشنهاد ما به شما، استفاده از خدمات مشاوره آزمون متروپل وزرا است.

مدارک مورد نیاز برای ثبت نام

  • اصل و ترجمه رسمی مدرک دیپلم یا گواهی موقت به ترکی یا انگلیسی؛
  • اصل و ترجمه ریز نمرات دبیرستان ( دقت داشته باشید که برخی دانشگاه‌ها شرط معدل دارند)؛
  • اصل و کپی پاسپورت؛
  • چند قطعه عکس؛
  • رسید پرداخت شهریه؛
  • گواهی تمکن مالی؛
  • مدارک آزمون‌های یوس یا ست؛
  • گواهی معادل سازی مدارک.

آیا امکان قبولی در رشته شنوایی سنجی بدون کنکور وجود دارد؟

پاسخ به این سوال، مثبت است. از میان دانشگاه‌های خصوصی، بعضی به آزمون یوس یا ست نیاز ندارند. یعنی جهت پذیرش در این دانشگاه‌ها، شرط معدل ملاک قرار می‌گیرد. هر دانشگاه، حداقل معدلی را برای قبولی در نظر گرفته است. مثلاً این عدد در دو دانشگاه اوسکودار و گلیشیم، 11 است. این را هم باید بگوییم که ممکن است شما، به انگیزه‌ نامه هم نیاز داشته باشید. از این‌ رو، بهتر است اطلاعات دقیق‌تر را از سایت هر دانشگاه دریافت کنید.

شهریه رشته شنوایی سنجی در ترکیه (Audiology Field)

نوع دانشگاه اعم از خصوصی یا دولتی، بر هزینه تحصیل رشته شنوایی سنجی در ترکیه تأثیر می‌گذارند. به طور معمول، شهریه دانشگاه‌های خصوصی بالاتر است. اگرچه، بورسیه‌ها و کمک ‌هزینه‌هایی وجود دارند که می‌توانید برای کاهش مخارج تحصیل، روی آنها حساب کنید. ما، شهریه دانشگاه‌های مختلف ترکیه را در جدول زیر آورده‌ایم. همانطور که می‌بینید هزینه تحصیل در دانشگاه خصوصی و معتبر باشکنت، از سایر دانشگاه‌ها بیشتر است.

دانشگاهشهریه ( لیر)
حاجت تپه73.590 – 55.170
باشکنت126.000
آنکارا12.000
باهچه شهیر54.700
دوکوز ایلول63.800
قاضی20.000
اگه21.700
اینونو21.900
بزمی عالم72.000
بیرونی72.970
آیدین استانبول72.930 – 50.000
گلیشیم 50.000 – 63.800
مدیپول72.930
اوسکودار58.350

بورسیه رشته شنوایی سنجی در ترکیه

همانند دیگر رشته‌های تحصیلی، رشته شنوایی سنجی هم مشمول بورسیه‌های گوناگونی می‌شود. برخی از این برنامه‌ها مانند ترکیه بورسلاری، از سوی دولت به دانشجویان اعطا می‌شوند. به طوری که تمام مقاطع تحصیلی ( به غیر از کاردانی)، می‌توانند برای آن درخواست دهند. در زیر، شما را با برخی از مهم‌ترین بورسیه‌های رشته شنوایی سنجی آشنا می‌کنیم.

ترکیه بورسلاری: یکی از مزایایی که در بورسیه دولتی ترکیه به دانشجویان تعلق می‌گیرد، کمک‌ هزینه ماهانه 1100 تا 1800 لیر است. معافیت از پرداخت شهریه، بلیط رفت و برگشت به کشور مبدأ و قبولی در دانشگاه و رشته مورد نظر، از دیگر امتیازات این طرح هستند. جهت برخورداری از ترکیه بورسلاری، معدل دانشجویان باید در مقطع کارشناسی 70، ارشد و دکترا 75 باشد؛

بورسیه شایستگی تحصیلی: این برنامه همانطور که از نام آن پیدا است، دانشجویان موفق را شامل می‌شود. گذراندن تمام دوره‌های اجباری و اختیاری و داشتن معدل بالا ( بین 3.00 تا 3.50)، شرط دریافت این بورسیه است. معافیت از کل شهریه یا 50 درصد آن هم، مزایایی هستند که در اختیار دانشجویان موفق قرار می‌گیرند؛

بورسیه غذا: دانشجویان دارای توان مالی پایین، هدف بورسیه غذایی هستند. اگرچه تمام دانشجویان می‌توانند برای این بورسیه درخواست بدهند، اما تنها پس از بررسی، شرایط واجدین شرایط مشخص می‌شوند. یعنی افرادی که نیاز مالی آنها به اثبات برسد، به مدت یک سال از غذای رایگان در دانشگاه بهره‌مند می‌شوند.
علاوه بر اینها، تمام دانشگاه‌ها در ترکیه عضو پیمان بولونیا هستند. این موضوع، اعتبار مدرک شنوایی سنجی در ترکیه را بالا می‌برد. در نتیجه، فارغ ‌التحصیلان می‌توانند برای ادامه تحصیل در دیگر کشورهای دنیا هم اقدام کنند. ضمن اینکه دانشگاه‌های ترکیه، در برنامه‌های تبادل دانشجو مانند اراسموس، فارابی و مولانا نیز مشارکت دارند.

بازار کار رشته شنوایی سنجی در ترکیه

بدون شک یکی از مهم‌ترین پرسش‌های فارغ ‌التحصیلان، پیرامون شرایط استخدام رشته شنوایی سنجی در ترکیه است. آگاهی از وضعیت بازار کار، به ویژه برای دانشجویانی که دست به مهاجرت تحصیلی زده‌اند، اهمیت زیادی دارد. متخصصان شنوایی سنجی در ترکیه، می‌توانند در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی خصوصی و دولتی کار کنند. علاوه بر این، فرصت‌های شغلی نیز در سازمان‌های غیر دولتی و مدارس برای کمک به کودکان ناشنوا و یا کم ‌شنوا وجود دارد. سایر موقعیت‌های کاری عبارت هستند از:

  • مراکز توانبخشی دولتی و خصوصی؛
  • مؤسسات تحقیقاتی یا دانشگاه‌ها؛
  • بیمارستان‌های نظامی؛
  • مراکز فروش سمعک؛
  • شرکت‌های کاشت حلزون شنوایی؛
  • مؤسسات صنعتی؛
  • آسایشگاه‌ها.

درآمد رشته شنوایی سنجی در ترکیه چقدر است؟

متخصصان شنوایی سنجی در ترکیه، حدود 14.600 لیر در ماه درآمد دارند. همچنین دستمزدها، از 7.020 ( کمترین) تا 23.000 لیر ( بیشترین) متغیر است. در این میان عواملی مانند تجربه کاری، جنسیت و تحصیلات بر میزان درآمد ماهانه تأثیر می‌گذارند.

برای مثال یک متخصص با سابقه کمتر از دو سال، ماهانه نزدیک به 8200 لیر دریافت می‌کند. اما با افزایش سابقه به 5 و سپس 10 سال، این رقم به 11.600 تا 15.300 لیر می‌رسد. به ‌علاوه بررسی‌ها نشان می‌دهند که در این حوزه کاری، زنان 8 درصد از همتایان خود، کمتر دستمزد می‌گیرند.

سخن آخر

این مطلب را به معرفی شرایط قبولی، بازار کار و هزینه تحصیل رشته شنوایی سنجی در ترکیه اختصاص دادیم. همانطور که دیدید، دانشگاه‌های معتبری مانند حاجت تپه و آنکارا در فهرست بهترین‌های حوزه شنوایی سنجی (Audiology Field) قرار دارند. ضمن اینکه اشتغال در این رشته، درآمد خوبی را برای شما به همراه خواهد داشت.
اگر شما نیز به تحصیل شنوایی سنجی در ترکیه علاقه دارید، قدم نخست را بردارید. با کارشناسان ما در متروپل وزرا، تماس بگیرید تا شما را در انتخاب دانشگاه یاری کنند. ما در ادامه مسیر و آمادگی برای آزمون‌های ورودی مانند آزمون تومر و یوس، تا رسیدن به نتیجه مطلوب کنارتان هستیم.

همانگونه که بیان کردیم، شنوایی سنجی یکی دیگر از رشته‌های محبوب ایرانی‌ها برای تحصیل در ترکیه است. بنابراین، آنها به دنبال کسب حداقل نمره لازم در آزمون یوس یا SAT هستند. ضمن اینکه، دانشگاه‌ها به مدرک آزمون تومر هم احتیاج دارند. از این‌ رو، مؤسسه متروپل وزرا هر ساله میزبان دانش‌آموزانی است که می‌خواهند از خدمات مشاوره‌ای و آموزشی آن استفاده کنند. در زمینه آموزشی، متقاضیان می‌توانند با شرکت در کلاس‌های یوس، تومر و ست؛ خود را برای این امتحانات آماده کنند. در کنار این دوره‌ها، کارشناسان ما به دانش‌آموزان درباره موضوعاتی مثل گرفتن بورسیه یا انتخاب رشته، مشورت می‌دهند. پس همین حالا، گوشی تلفن را بردارید و با شماره 02158106000 تماس بگیرید.

منابع:
https://www.turkeyeducation.info/
https://edurank.org/medicine/audiology/tr/
http://www.salaryexplorer.com/

سوالات متداول رشته شنوایی سنجی

مدارک لازم برای ثبت نام رشته شنوایی سنجی در ترکیه چه هستند؟

نمره آزمون یوس یا سَت، مدرک آزمون تومر و زبان انگلیسی از مهم‏ترین الزامات هستند.

این امکان تنها در صورت برخورداری از بورسیه دولتی ترکیه مهیا است. اطلاعات تکمیلی را از مشاوران متروپل وزرا دریافت کنید.

میانگین درآمد ماهانه این رشته در ترکیه، 14.600 لیر است.

حاجت تپه، اگه، آنکارا، باهچه شهیر و باشکنت دانشگاه‌های معتبر این رشته هستند.

این رشته در تمام مقاطع از کاردانی تا دکترا تدریس می‌شود.