فهرست مطالب

رشته بینایی سنجی از شاخه‌های علوم تجربی و زیر گروه پزشکی محسوب می‌گردد. البته توجه داشته باشید این رشته که در انگلیسی به آن Optometry Field می‌گویند نباید با چشم پزشکی اشتباه گرفته شود. چرا که تفاوت وافری بین این دو رشته چه از لحاظ موقعیت شغلی و حرفه‌ای و چه از لحاظ دروس دانشگاهی وجود دارد. به طور کلی تحصیل در رشته بینایی سنجی برای افرادی که دیپلم تجربی داشته و قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند، انتخاب بسیار مناسبی است. از این رو امکان تحصیل این رشته در بسیاری از کشورهای جهان وجود دارد، همچنین این رشته از جمله رشته‌های بسیار پر طرفدار در کشور ترکیه محسوب می‌شود.

جالب است بدانید در سال‌های اخیر کشور ترکیه به علت داشتن روابط خوب و صمیمی با کشورهای غربی و سیستم اقتصادی پیشرفته خود، سیستم آموزشی اصولی و دانشگاه های مدرنی را راه‌اندازی کرده است که هر ساله تعداد زیادی دانشجوی بین المللی در آنها تحصیل می‌کنند‌. حال این سوال مطرح است که چگونه می‌توان به این دانشگاه‌ ها راه یافت؟ آینده شغلی کسی که در این رشته تحصیل می‌کند، چگونه است؟ و یا اعتبار مدرک رشته بینایی سنجی در ترکیه چقدر است؟ برای یافتن پاسخ این سوالات می‌توانید این مقاله از متروپل وزرا را مطالعه کنید تا اطلاعات لازم را در خصوص شرایط و الزامات تحصیل در کشور ترکیه به دست آورید.

رشته بینایی سنجی (Optometry Field) چیست؟

جهت آشنا شدن با رشته بینایی سنجی، ابتدا خوب است بدانید که این رشته از شاخه های علوم تجربی و زیر گروه پزشکی است. از این رو دروس رشته بینایی سنجی با علوم پزشکی، رشته بیولوژی، میکروبیولوژی، اُپتیک و ابزارهای آن، تکنیک های تصویربرداری و دیگر مشاغل مرتبط با بینایی با هم آمیخته شده است.

همچنین این رشته در مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و دکتری تدریس شده و دانشجویان می‌توانند پس از گذراندن مقاطع مختلف در آن و دریافت تخصص مربوطه، در بخش‌های مختلفی مشغول به کار شوند. امور استخدامی و نظامی در بخش گواهینامه ها، مراکز آموزشی، مشاوره بهداشت و عیب های چشم، مراکز خدماتی و صنایع، اورژانس بیمارستان جهت کمک های اولیه و فوریت های پزشکی مرتبط با چشم، تنها بخشی از این مشاغل هستند. اگر قصد تحصیل در این رشته را دارید خوب است بدانید افرادی مناسب تحصیل در این رشته هستند که در دروس فیزیک به خصوص بخش نور و آینه ها، ریاضی و زیست شناسی مهارت لازم را کسب نموده‌اند.

در سال های اخیر برای تحصیل در رشته بینایی سنجی دو راه با آزمون و بدون آزمون پدید امده است. اما از اصلی‌ترین دلایل تمایل متقاضیان به ثبت نام در رشته بینایی سنجی بدون کنکور این است که ظرفیت این رشته در دانشگاه‌های سراسری بسیار کم بوده و رتبه لازم برای قبولی در رشته بینایی سنجی بالا است. به همین دلیل به طور معمول داوطلبان لازم است به هنگام انتخاب رشته کنکور، نهایت دقت را برای پذیرش در این رشته‌ داشته باشند. چرا که انتخاب رشته کنکور تجربی، به دلیل رقابت بالای داوطلبان آن در برابر سایر گروه های آزمایشی سخت تر و حساس تر است. همچنین مقدار درآمد بالای این رشته در ایران، از دیگر دلایل تقاضای زیاد دانشجویان جهت تحصیل در این رشته در کشور یا سایر کشورها نظیر ترکیه است.

درباره تحصیل و کار رشته بینایی سنجی در ترکیه

معرفی رشته بینایی سنجی و حوزه فعالیت اپتومتریست‌ها

اُپتومتریست ها با تحصیل در این رشته می‌توانند با تست بینایی، ناهنجاری ها و اختلالات بینایی از جمله عیوب انکساری و بیماری های مختلف چشم را تشخیص داده و آنها را مدیریت کنند. البته دامنه عملکرد یک بینایی سنج ممکن است متناسب با مکان فعالیت او متفاوت باشد. با این حال متخصصان بینایی سنجی به طور معمول با سایر متخصصان مراقبت از چشم همچون چشم پزشکان همکاری می‌کنند تا خدمات مراقبت از چشم را با کیفیت عالی و درمان تضمین شده به مردم ارائه دهند. گفتنی است در روند انجام معاینات، متخصصان بینایی وظیفه تشخیص هرگونه بیماری و یا ضعف چشم را بر عهده داشته و همچنین قادر به تجویز داروهای خاص جهت رفع این مشکلات هستند. با این حال تجویز دارو در کشورهای مختلف به گونه ای مجاز است که در شرایط بینایی سنجی خاص آن کشور مشخص شده است.

ناگفته نماند که متخصصان بینایی سنجی می‌توانند علاوه بر تجویز لنزهای تماسی و عینک، کمک های بینایی و انواع مختلف بینایی درمانی را نیز تجویز کنند. اما این متخصصان مجاز به جراحی چشم نیستند اگرچه این افراد می‌توانند مراقبت‌هایی را جهت بهبودی قبل و بعد از عمل انجام دهند.

رشته بینایی سنجی در خارج از کشور

همانطور که گفتیم بینایی سنجی یک حرفه در زمینه مراقبت‌های بهداشتی است که شامل معاینه چشم و سیستم‌های بینایی مورد استفاده برای تشخیص نقص یا ناهنجاری چشمی می‌شود. این رشته همچنین فروش و تجویز اصلاح عیب های کسب شده با لنزهای تماسی یا عینک و مدیریت و درمان برخی از بیماری‌های چشم را نیز در برمی‌گیرد.

جالب است بدانید به طور کلی این رشته با تمرکز اصلی بر اصلاح عیوب انکساری از طریق استفاده از عینک به گونه سنتی، آغاز شد و در طول زمان پیشرفت کرد. این پیشرفت به گونه ای بود که برنامه درسی آموزشی این رشته علاوه بر کار تشخیص، مدیریت و درمان بیماری‌های چشم در اکثر کشورهای جهان را در برگرفت.

متخصصان بینایی سنجی ( در ایالات متحده و کانادا به عنوان پزشکان بینایی سنجی، با درجه بالاتر در انگلستان و در سراسر جهان برای کسانی که دارای درجه O.D هستند) متخصصان مراقبت های بهداشتی بوده و به طور معمول مراقبت‌های اولیه چشم را از طریق معاینات جامع انجام می‌دهند.

اگر هم کشور مد نظر شما در رشته مورد نظرتان، به زبانی به جز انگلیسی تدریس دارد مانند کشور ترکیه، متقاضیان باید نمره قبولی آزمون تومر برای دانشگاه‌هایی که این رشته را به زبان ترکی تدریس می‌کنند را نیز کسب کنند. گفتنی است سطح مورد قبول این آزمون برای پذیرش در دانشگاه های ترکیه، B1 است.

تحصیل رشته بینایی سنجی در ترکیه

جالب است بدانید که ترکیه، واحدهای درسی و کورس‌های تحصیلی اغلب رشته‌های خود را مطابق با استانداردهای آمریکا پیش برده است. همین امر نیز منجر به افزایش متقاضیان رشته های تحصیلی مختلف اعم از رشته بینایی سنجی در استانبول و سایر شهرهای ترکیه شده است.

علاوه بر اعتبار مدرک رشته بینایی سنجی، یکی دیگر از مزیت‌های تحصیل در دانشگاه های ترکیه این است که این کشور رابطه بسیار خوبی با برترین دانشگاه های دنیا دارد. دانشگاه های حاجت تپه و اِزمیر ترکیه از جمله بهترین دانشگاه‌های رشته بینایی سنجی در ترکیه هستند که مدرک آنها را می‌توانید برای گرفتن بورسیه به دانشگاه‌هایی همچون هاروارد و آکسفورد ارائه دهید.
شایان ذکر است این دو دانشگاه نسبت به باقی دانشگاه‌های موجود در این کشور در رشته اُپتومتری، دارای شرایط بهتری بوده و مدرک آنها در سراسر جهان مورد قبول است.

پذیرش تحصیلی رشته بینایی سنجی (Optometry Field)

شیوه اخذ پذیرش تحصیلی بینایی سنجی تا حد قابل توجهی برای کشورهای مختلف، مشابه است. با این حال شیوه های اخذ پذیرش وابسته به کشور و مقطع ورودی شما می‌تواند تا حدی نیز با شرایط معمول متفاوت باشد. اگر بخواهیم به صورت کلی بیان کنیم، شرط اول پذیرش در این رشته، محدودیت سنی است که برای ورود به مقطع کارشناسی می‌بایست 18 سال تمام بوده و حداقل معدل نیز باید برای فوق لیسانس 16 و برای دکتری 18 باشد.
پس از آن برای اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی، باید مدرک بین المللی تافل یا آیلتس یا حداقل نمره قبولی مد نظر کشور مقصد را ارائه کنید.

همچنین اصلی‌ترین آزمون‌های پذیرش رشته بینایی سنجی در ترکیه که با توجه به الزام و شرایط هر دانشگاه باید در آن شرکت کنید، عبارتند از: آزمون تومر (TOMER)، آزمون یوس (YOS)، آزمون SAT، آزمون ALES و آزمون GRE .از این رو می‌توان گفت که قبولی در این آزمون‌ها جهت پذیرش رشته بینایی سنجی در ترکیه از اهمیت بالایی برخودار است. به همین خاطر توصیه می‌کنیم پیش از هر کاری، با محتوای آنها آشنا شده و از خدمات مشاوره آزمون موسسه متروپل وزرا در این زمینه استفاده کنید.

شهریه رشته بینایی سنجی در ترکیه

شهریه تحصیل در این رشته در ترکیه تحت تاثیر هزینه‌ دوره‌های تحصیلی مختلف در این کشور است. بدین صورت که مقطع لیسانس 4 سال، فوق لیسانس 2 سال و دکتری این رشته نیز 4 سال است که هزینه تحصیل در آنها برای دانشگاه های دولتی معادل 450 تا 1500 دلار آمریکا و در دانشگاه های خصوصی ترکیه معادل 5000 تا 20.000 دلار است. البته ناگفته نماند که برای دوره فوق لیسانس بینایی سنجی در ترکیه، دوره ای اضافه تر برای دانشجویان در نظر گرفته شده است که به آن Residency گفته می‌شود.

مزایای رشته بینایی سنجی

فارغ التحصیلان رشته بینایی سنجی (Optometry Field) در سراسر جهان متقاضی اشتغال در حرفه ای متناسب با تحصیلات خود هستند. همین امر نیز موجب شده است تا در کشوری مانند آمریکا 41 هزار نفر مشغول به فعالیت در این زمینه باشند و پیشبینی شود که این آمار در طی 8 سال آینده، 18% نیز افزایش پیدا کند.

از این رو رشته بینایی سنجی در ترکیه از رشته های پر درآمد و بسیار مناسب است که هر ساله دانشجویان فراوانی از کشورهای گوناگون به ویژه از ایران، آن را جهت تحصیل و اشتغال انتخاب می‌کنند. این رشته در دانشگاه‌های متعددی ارائه می‌شود که شما می‌توانید اطلاعات مربوط به آنها را در صفحه دانشگاه های ترکیه، مطالعه نمایید.

شاید جالب باشد که بدانید مشاغل مرتبط با این رشته نیز هر سال در سطح جهانی به عنوان برترین و مورد اعتمادترین مشاغل معرفی‌ می‌شوند. با توجه به آمار منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تعداد قابل توجهی از افراد در جهان به بیماری ها، اختلالات و عیوب چشمی مبتلا هستند که این امر نیاز به فارغ التحصیلان در رشته بینایی سنجی یا اُپتومتریست ها را نیز افزایش داده است. در نهایت، خبر خوب اینجا است که دانشجویان این رشته با خون و جزئیات خاص و گاهاً آزار دهنده بیماری های پزشکی برخورد نخواهند داشت. از این رو این رشته برای کسانی که به این دلایل از رشته های پزشکی دوری می‌کنند، بسیار مناسب است.

رشته بینایی سنجی در کدام دانشگاه ها وجود دارد؟

از آنجایی که رشته بینایی سنجی برای مهاجرت، رشته بسیار مناسب و پر درآمدی است؛ هر ساله تعداد زیادی از افراد علاقمند به تحصیل در خارج از کشور، تمایل دارند که با بهره گیری از یک نظام رتبه بندی بسیار معتبر، برترین دانشگاه های مرتبط با این رشته را پیدا کنند. در این بین جالب است بدانید رنکینگ جهانی QS در میان نظام‌های متنوع رتبه بندی دانشگاه‌ها به صورت سالانه، بسیار معتبر بوده و از این رو ما بر اساس این رتبه بندی، لیست دانشگاه‌های دارای رشته بینایی سنجی در سال 2022 را آماده کرده‌ایم:

  • دانشگاه آکدنیز
  • دانشگاه آنکارا
  • دانشگاه قاضی
  • دنشگاه استانبول آیدین
  • دانشگاه اوکان

در اینجا به برخی از دانشگاه برتر رشته بینایی سنجی طبق نظام رتبه بندی QS اشاره کردیم. حال خوب است بدانید که این دانشگاه‌ها بر اساس چه معیار و با چه میزان تاثیری رتبه بندی شده اند:

  • اعتبار دانشگاه (40%)
  • اعتبار افراد شاغل (10%)
  • نسبت اعضای علمی به دانشجو (20%)
  • میزان استناد هر عضو هیات علمی (20%)
  • تعداد عضو هیات علمی بین المللی (5%)
  • تعداد دانشجویان بین المللی (5%)

میزان درامد رشته بینایی سنجی در ترکیه

درآمد رشته بینایی سنجی چقدر است؟

از آنجایی که در داخل کشور، تعداد فارغ التحصیلان این رشته، هر ساله، از سایر رشته‌ها کمتر است، بینایی سنجی دارای بازار کار و در نتیجه درآمد خوبی است. به ویژه اگر فرد فارغ التحصیل در این رشته در بخش خصوصی مشغول به کار شود و سابقه خوبی داشته باشد، حقوق بیشتری نسبت به فردی که در بخش دولتی مشغول به کار است، دریافت می‌کند‌. همچنین اگر فرد فارغ التحصیل، کارفرما باشد، بسته به رابطه او با چشم پزشک‌ها و روابط عمومی مناسب، می‌تواند درآمدی حتی بیشتر از افراد مشغول در بخش خصوصی دریافت کند.

در خارج از کشور نیز به خصوص در ترکیه، اپتومتری از جمله رشته‌های پردرآمد است. همچنین از آنجایی که ترکیه به ایران نزدیک است، تحصیل در رشته بینایی سنجی در ترکیه برای ایرانی‌ها یک فرصت طلایی به حساب می‌آید. چرا که فارغ التحصیلان این رشته از دانشگاه‌های معتبر ترکیه می‌توانند در شهرهای مختلف این کشور نظیر آنکارا مشغول به کار شوند. گفتنی است میانگین درآمد شاغلین این رشته در ترکیه سالانه بالغ بر 120 هزار لیر است. البته این مقدار برای افراد کم تجربه تا با تجربه بیشتر می‌تواند از 110 تا 190 هزار لیر نیز در سال متغییر باشد.

شایان ذکر است شما می‌توانید پس از تحصیل در ترکیه به ایران بازگشته و با مدرک تحصیلی خود مشغول به کار شوید. همچنین از آنجایی که این مدرک از اعتبار کافی برخوردار است می‌توانید آن را به هر کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید، ارائه دهید. کشورهای آلمان، کانادا و هند از جمله کشورهای مهاجرپذیر و متقاضی متخصص در رشته بینایی سنجی هستند. در پایان یادآور می‌شویم که ترکیه از اعضای پیمان بولونیا بوده و به همین علت مدارک دانشگاه‌های آن برای ارائه به کشورهای اروپایی معتبر است.

کلام آخر

همانطور که در مطالب فوق خواندید رشته بینایی سنجی در ترکیه از رشته های پر درآمد و مطلوبِ بازار کار است که متقاضیان تحصیل در آن می‌توانند با اطمینان خاطر از اعتبار مدرکشان به دانشگاه‌های آن ورود کنند. البته Optometry Field با چشم پزشکی متفاوت بوده و حیطه شغلی متخصصان آن نیز نسبت به چشم پزشکان متفاوت است. با این حال مشاغل مرتبط با رشته بینایی سنجی هر ساله در سطح جهانی به عنوان برترین و مورد اعتمادترین مشاغل معرفی‌ می‌گردند. از این رو اگر تمایل به تحصیل در این رشته دارید همین حالا با کارشناسان ما در متروپل وزرا برای مشاوره آزمون، تماس بگیرید و خود را برای پذیرش در دانشگاه‌های ترکیه آماده کنید.

با در نظر گرفتن این نکات، می‌توان گفت که هم شرایط تحصیل و هم بازار کار بینایی سنجی در ترکیه مناسب است. علاوه بر این، دانشجویان می‌توانند در دانشگاه‌هایی تحصیل کنند که مورد تأیید وزارت بهداشت هستند. بنابراین، در صورت بازگشت به ایران هم با مشکل اعتبار مدرک مواجه نخواهند شد.

اما گاهی دانشجویان در انتخاب دانشگاه یا حتی شهر تحصیل، دچار سردرگمی می‌شوند. در این صورت، کمک گرفتن از یک مؤسسه که روزانه به هزاران متقاضی با شرایط شما مشاوره می‌دهد، بهترین کار است. موضوعات دیگری مثل نحوه شرکت در آزمون، دستیابی به منابع و غیره هم، ممکن است برای شما سوال ‌برانگیز باشند. پس همین حالا، به سایت متروپل مراجعه کنید و راه‌های تماس با ما را ببینید. کارشناسان ما در تمام پلتفرم‌های ارتباطی، آماده پاسخ به پرسش‌های شما هستند.

سوالات متداول رشته بینایی سنجی

متوسط درآمد بینایی سنجی در ترکیه چقدر است؟

میانگین درآمد سالانه اپتومتریست در ترکیه 120 هزار لیر است.

برای کاردانی و کارشناسی، می‏توانید از طریق آزمون یوس، SAT یا شرط معدل اقدام کنید.

هزینه تحصیل این رشته در ترکیه بین 400 تا 20.000 دلار است.

دانشگاه‌های آنکارا، قاضی، آیدین و اوکان از آن جمله هستند.

بله. در غیر این صورت باید در دوره‌های زبان ترکی خود دانشگاه شرکت کنید.